* HELLO FOLLOWERS *

Monday, May 4

> Bangkok . part 2

hokey ... now i dah ready nak story pengalaman i time kat sane ...

tahu tak ape pengalaman yang best ? haa , bile kitorang belajar naik train .. tuh semua sebab kitorang dah serik naik taxi yang tekan harga mahal ! serious ! ntah berape puloh ringgit dah agaknye yang habes untuk taxi ... tapi memang berpuluh laa .. pengalaman sangat ! so kitorang belajar naik train .. berpandukan map yang ade , so daripada tuh lah kitorang belajar . nice kan ? *sila beri tepukan yang gemuruh utk i ^_^

hokey .. yang sebenar nye , kodong ( yang paling tinggi ) yang pandai tengok map ..nasib baik dia ade ... so dia lah yang jadi tour guide i kat sane ... hihikk ...   i dengan erna , hanye mengikut dan menurut perintah ... hiksss

hari kedua yang sangat mencabar i rase .. di sebabkan i upload gambar time makan kat soynana , terus sepupu i pm kat fesbuk then bagitahu tempat2 yang ade muslim food ...

masalahnye kat sini bile information bercanggah dengan ape yang kawan kodong bagitahu ... kawan kodong bagitahu tempat lain .. sepupu i pulak bagitahu tempat lain .. kawan kodong bagitahu muslim food kat patchapuri ... sepupu i pulak bagitahu kat ratchadewi .. tapi i rase i lebih percaye pada kawan kodong nih .. sebab kawan dia dulu pernah tinggal kat sane .. sedangkan sepupu i just pernah pegi bercuti jek .. so kalau uolls , korang akan percaye yang mane ? opkos lah pada orang yang pernah tinggal kat situ rite ?

kali pertama naik train kat negara orang ..




serious berbeza ! opkos laaa .. language pon tak sama ... tapi pengalaman yang best ! sebenarnye jarak patchapuri dengan hotel kitorang memang jauh .. sangat jauh .. kitorang naik train pulak tuh .. then bertukar2 train ... lepas satu station , satu statoin .. so memang terase penat nye ... nak cube punye pasal ... tanye orang , tapi orang tak faham .. kan i dah cakap .. conversation so bad !! sepupu i bagitahu cari Masjid Darul Aman .. tapi masalahnye , takde sorang pon yang tahu masjid tuh ... puas kitorang jalan dan terus berjalan sepanjang kat patchapuri ...

atlast, kitorang jumpe seorang gadis bertudung ... dia tour guide dari indonesia ... akhirnya dia bagitahu .. yang makanan muslim dekat ratchadewi ... bukan kat patchapuri ... So makna nya sepupu i betol laa !! kawan kodong yang salah bagi information ! haiyakkk ...

tapi yang sedihnya bile gadis tuh cakap yang makanan kat situ dah tutop dah .. sebab dia tutop pukul 5 petang ... heyyy ... yang sebenarnye kitorang habes kan mase dari pukul 1 tengahari sampai lah pukol 5 petang hanye untuk cari mkanan ? dan akhirnya kedai tuh dah tutop ?? perghh ..... rase nak menjerit ! menyesal pon ade sebab tak percaye cakap sepupu i ... huwaaaaaa ...

tapi bile gadis tuh cakap kat dalam shopping mall ade makanan halal , terus i ajak kdodong dengan erna pegi ... sebab seriously i dah tak larat .. tak larat nak jalan, tak larat nak cakap semuanya dah tak larat ... punye laa terok tak dapat makan sehari ! gile tak terok ? tak makan daripada pagi kot ? sampai ke petang pulak tuh ... terus badmood .. dan terus tak nak naik train .. nak naik taxi ... sebab nk duduk ! hikss

sampai je Siam Square , terus pegi foodcourt .. cume ade satu kedai je yang halal .. kedai makanan india muslim gitu ... shopping mall dia macam pavilion ! so harga makanan dia ?? haaa korang fikir laa sendiri yee ! tapi sebab lapar , telan jugak ! time tuh tak fikir duit dah .. fikir nak kenyang jek ! erna dengan kodong taknak makan .. sebab harganya terlampau mahal .. so diorang minum air dgn makan roti jek .... i ?? sepinggan nasi dengan segelas air , rm60 duit malaysia .. sekian ..

dah kenyang perot , terus suke hati ... ahahaha ... terus mood jadi happy nak shopping .. so ... letss shopping and selfie !!

nampak orang lalu , so kitorang suruh dia take our photo :)

tengah syok shooping , terserempak dengan orang malaysia yang sedang kepoh bercakap macam loghat kite .. terus i pegi dekat dia .. soalan pertame yang i tanye ... " kat mane awak cari makan " dan jawapan dia .. diorang makan kat kfc jek .. sebab kfc halal ! oooo ... so terus i cakap dengan kodong , sebelom balik hotel kene pegi kfc dulu ! sebab i nak cari bekalan untuk mase depan . ahahaaa ... macam biase , kodong dengan erna turutkan .. :)


shopping mall kat sane tutop awal .. tapi jangan risau .. keluar je daripada mall , korang akan terperanjat bile tengok ade uptown yang bapak besar sepanjang jalan .... so korang boleh sambung shopping .. hikksss ...

last destination kitorang ... kat sini ...



enough cerita hari ke 2 kitorang kat sini ... tunggu story hari ke 3 pulak yee ...

publish .




Sunday, May 3

> Bangkok . part 1

hey guys .. actly i nak story pasal travel i ke bangkok hari tuh .. dah seminggu berlalu ... but i tetap nak story jugak .. *hashtag ! kisah pulak aku .. ok , abaikan ayat hashtag tuh :)

flight delay .. yang sepatot nye pukol 3 petang tapi at last pukol 5 baru fly ... mak dengan ayah teman .. so kitorang lepak kat McD jek .. with my girlfriend kodong yang suke buli i ... *tapi baik hati :)

cerita punye cerita , jalan yang mengalahkan pengantin , terus kitorang jadi pessenger yang paling lambat masuk .. lambat dah satu hal .. salah pintu pulak ! dah lah salah pintu , tiba pulak kat pintu yang betul , stewardess pulak membohong kitorang .. cakap tuh flight ke singapore .. terus masing2 muke pucat ! jam dah lebih pukol 5 dah ... bile diorang tengok muke kitorang dah macam kene toreh darah , baru diorang cakap tuh flight ke Bangkok . pergh ! i rase nak cekik je diorang ! hihikkk

so , nak tawu kenape kitorang lambat ? hanye sebab nih je sebab nye ..



       
hahaha .. terase bengang tak ?






dah fly , terus senyap ... sebab masing2 dah penat berlari .. dan salah satunye sebab mood eksaited tahap gaban tak sabar nak sampai bangkok ! lepas 1 jam 10 minit ( lebih kurang ) , kitorang pon sampai Don Mueang International Airport  ..

masing2 seronok tak hengat dunia ... perot lapar tahap gaban tapi tahan sebab nak setle kan ape yang patut dulu .. but seriously , everything kodong dengan erna yang banyak guide .. sebab nih firstime i travel dengan kawan2 .. selalu nye pegi dengan family .. so everything ayah dah buat ... but now bile dengan kawan, semua nya self service ... agak advanture di situ ... hihikk ...

dugaan pertama yang kitorang kene hadap kat sane , conversation ! so bad conversation ! bile diorang tak faham bahasa inggeris ... jangan kat ayat .. satu perkataan pon diorang susah nak faham ... first taxi yang kitorang naik nak ke apprtment , hokey .. english dia ok laaa ... kite boleh faham ... sampai kan dia cakap english + thailand ! wei mampos ..... ahahahah

hokey , ni kitorang punye tempat tinggal selame 4 hari kat sane .... Waterford Condominium, Sukhumvit 50



ade 2 bilik tidur , 2 toilet , ruang tamu , ruang makan , koridor , dapur yang dah siap tempat masak .. ade wifi .. tapi line dia slow bak anggg ! so kene duduk kat bilik belakang baru dapat .. hampeh kan ?
*hashtag ! i tawu korang mesti nak cakap luggage kitorang lawa kan ? hihihikkk :)

dah setle semua , so baru lah kitorang rase lega ... now , mase untuk isi perot yang dah kebuluq ! reception tuh cakap muslim food ade kat Soynana ... kitorang turun je lobby , taxi dah sampai ... skali lagi nak menghadap conversation yang memeningkan kepale ... mamat taxi nih lagi laa langsung tak berbunyi ! dah tak boleh nak cakap banyak ... Diam .

sampai je soynana , kitorang rase macam pelik ... haissshhhh ... banyak nye maknyah ! ramainye pe**cur ... yang tengah tunggu customer ....
kitorang abaikan je sebab perut dah lapar sangat dah .. hokey nak bagitahu ! makanan kat situ punye laa mahal gile ! sepinggan makan duit kite rm30 ! wei , insaf ! hahaha .. tapi .. dah lapar punye pasal , kitorang takde mase nak banyak bunyi .. mahal pon mahal laaaa .... huwaaaaaaaaaa ...

perot kenyang , suka hati ... hahaha // now , kene cari taxi untuk balik ke hotel .. the last taxi baru ok .. sebab dia pandai cakap oghang putih ! so , dia lah yang ajar kitorang naik train .. and bagitahu serba sedikit tentang cara sana ..

esoknya bangun pagi , terus lepak kat pool .. sebab wifi kat sini laju gile !






ok i'll continue later ... jumpe di next entry ... < bangkok part 2 >

publish .



Saturday, April 25

> Morning Bangkok !


Ehemmm ehemmm ... Hye girls :)
Pagi2 dah bangon berteleku kat depan pool ni semate mate nak use wifi !! How can appartment yg tip top tapi takde wifi kat bilik ! Aduh rase nak jerit kuat kuat biar semua orang dengar !!

Now , uolls boleh bayangkan perasaan i yang huru hara nih ?? 2015 kot . Biar takde ekon kat bilik tapi jangan takde wifi !! Ahahahakkk ... Serious . Hati sengsara tak dapat wifi wei .. Kan dah tak pas pasal kene turun bawah lepak kat pool ? Fuhhh .. Sakit nya tuh disini ..  hikss !

Ok , tak dapat nak story panjang lebar .. Sebab matahari macam dah naik . So i dah terase panas ! Out dulu deh ... Nanti i updated lagik !!

Tak sabar nak share kat uolls gambar2 kat sini . Tapi line pon macam tak berape nak cantik .. So tunggu i balik hokey ... Senyummm laaa sikitttt :))

Have a good day girls .. :)

Publish .





Thursday, April 23

> Waiting for me

Malam ni update by fon je ..

Heyy girls .. (Untuk korang yang belum tidur)
How to tell ?? Eksaited sangattt ! Baju semua dah packinggg .. Passport pun dah masuk dalam beg . Ohmaigoddd ... I tak sabarr ! :)

Tomorrow i fly !! :)
Ohhh Bangkok !!!
Waitinggg for me !

Nyte darl ..
Muaahhh ^_^